Bu bölümdeki mutfak ile ilgili bilgileri yazarken geçmişte köyünüzde iken olup da bugün çok bilinmeyenleri yazmaya çalışınız.

12 Comments

    yusuf - 06 Temmuz 2014 at 08:47 - Cevapla

    Tandır Ekmeği
    Tandır ekmeği hamuru genelde mayalı olarak hazırlanır, ekşimiş olan hamuru tandıra uzun bir sekil verilerek yapıştırılır. Tandırın ilk yanışından lavaş yapılır. Mayasız olacaksa kete yapılır. Kete (hamurun içine yumurta, yoğurt, süt gibi malzemelerle yapılır)
    Malzemeler:
    Yeteri kadar un
    Su
    Tuz
    Maya

    Yapılışı:
    Büyükçe bir kabın içine yarım torba un dökülür, tuz bir avuç kadar, maya ise bir yemek kaşığı kadar atılır. Daha sonra yavaş yavaş ılık su dökülür ve yoğrulur hepsini ıslatıldıktan sonra asıl yoğrulma işlemi başlar bir saate yakın yoğrulduktan sonra kıvamına gelir kıvamına gelen hamur üstü düzeltilir hafiften un serpilir ve üzeri örtülür Kıvamına gelinceye kadar iki veya üç saat beklenir kıvamına gelince tandıra götürülür. Genellikle iki veya üç kadın tarafından yapılır. Birisi yün yumağı büyüklüğünde hamur yapar öbürü loş haline gelinceye kadar hamuru açar üçüncüsü ise mezrik le tandıra vurur beş dakika yufkalar tandırda bırakılır kızarınca koparılır ve ekmek hazır olur. Uzun bir süre tazeliğini kaybetmez

    Fotoğraf/Dosya: image011

    yusuf - 06 Temmuz 2014 at 08:48 - Cevapla

    Etli Bulgur Pilavı
    Etli bulgur pilavı malzemeleri
    2 su bardagı iri bulgur
    200 gram dana eti
    2 adet kuru soğan
    2 adet sivri biber
    1 adet domates
    1 çorba kaşığı domates salçası
    1 çorba kaşığı biber salçası
    200 gram margarin
    Tuz
    Pul biber

    Yapılışı:
    Etli Bulgur Pilavı için önce kuru soğanın bir tanesini ince ince kıydıktan sonra 100 gram yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Dana etlerini küçük parçalar halinde dogradıktan sonra ilave edin ve kavurun. Etler suyunu salıp çekince, domates ve biber salçasını, tuz, ekleyerek 1-2 sefer daha karıştrın. Yeterince sıcak su koyarak tencerenin ağzını kapatıp etlerin pişmesini bekleyin. Bulguru yıkayıp süzün. Soğanı kıyıp tencerede pembeleştirdikten sonra ince kıydığınız sivri biberleri bulguru ilave edip kavurun. Kuşbaşı şeklinde doğranmış domatesleri de tencereye ilave edin. Bu arada pişen eti suyundan ayırarak bulgura ilave edin. Karıştırıp süzdüğünüz salçadan 2 su bardağı ilave edip tekrar karıştırın.

    Fotoğraf/Dosya: etli-bulgur-pilavı

    yusuf - 06 Temmuz 2014 at 08:49 - Cevapla

    Mumbar Dolması
    Mumbar dolması en güzel kuzu veya oğlakların kalın bağırsağından olur
    Şimdi bu özel yöresel yemeğimizin yapımına geçelim:
    Malzemeler
    1 adet kuzu veya keçi bağırsağı
    1 çay bardağı bulgur
    Yarım çay bardağı pirinç
    1 adet orta boy soğan
    1 tatlı kaşığı salça
    5-6 dal maydanoz
    Karabiber
    1 yemek kaşığı kuru reyhan (nane veya kekik de olabilir)
    Toz kırmızıbiber, tuz
    Temizlemek için limon ve sirke

    Bumbar dolması yapılışı:
    Öncelikle bağırsakları ters çevirip, birkaç kez yıkayın. İçine bir yemek kaşığı sirke ve bir tatlı kaşığı tuz atıp ovalayın.2-3 saat sonra yıkayın ve yeniden sirke ve tuz atın. Bu işlemi 3 kez tekrar edin. 4.turda yarım limon suyu ve kabuklarını ekleyip ovalayın.2 saat kadar da bu şekilde kalsın. Son olarak durulayın. Bağırsaklar artık doldurulmaya hazır.
    Soğanı yemeklik doğrayıp,2 yemek kaşığı zeytinyağında çevirin.
    Salçayı ekleyin. Bulgur ve pirinci ekleyip 1,5 çay bardağı su ilave edin. Suyunu çekince ince doğranmış maydanoz tuz, karabiber ve reyhanı katın. Bağırsakların yağlı kısmı, doldurulduğunda içte kalacak şekilde doldurulmalı. Bağırsağın ucunu başparmağınızla, işaret parmağınızın ortasına sıkıştırın ve diğer elinizle ucu içe doğru ittirin. İç pilavdan elinizle alıp parmak uçlarınızla bağırsakları bir yandan doldurup bir yandan içe doğru iteleyin. Aslında çok kolay bir iştir. Bir kez görmek, yapabilmeniz için yeterlidir.
    Mumbar dolmasını tencereye koyup, üzerine sıcak su ekleyin. 45 dakika pişirin. Pişen mumbar dolmasını, çok az zeytinyağında arkalı önlü kızartın.

    Fotoğraf/Dosya: 430982_513770875338035_129874343_n

    yusuf - 06 Temmuz 2014 at 08:50 - Cevapla

    Şam Böreği
    Malzemeler
    4 su bardağı un
    1 1/5 su bardağı ılık su
    Yaş maya
    10 gr tuz
    1 adet Soğan
    1,5 çay kaşığı kırmızı pulbiber
    1 bağ maydanoz
    1 su bardağı ayçiçek yağı
    3/4 su bardağı pirinç
    karabiber
    250 gr. yağsız kıyma
    1/2 su bardağı su

    Yapılışı:
    Unu bir kaba eleyin. Mayayı ılık su ile eriyinceye kadar karıştı rın. Unu, tuz ve mayalı su ile yoğurarak bir hamur hazırlayın. Üzerini bez ya da streç film ile kapatarak ılık bir ortamda 30 dakika kabarmaya bırakın. Soğanı ve maydanozu ince ince kıyın. Pirinci yıkayıp, kaynar tuzlu suda haşlayın ve süzdürün. Kıymayı suyla birlikte bir tavaya koyun,suyunu çekinceye kadar pişirin. Haşlanmış pirinci, kıymayı, soğanı, maydanozu, tuzu ve biberleri bir kapta karıştırarak harcı hazırlayın. Dinlenmiş olan hamuru ceviz büyüklüğünde 30 eşit parçaya bölüp, yuvarlayarak topak haline getirin. Herbirini unlanmış tezgâhta merdane ile 10 cm. çapında açın. Açtığınız hamurların ortalarına harcı paylaştırın. Yarımay biçiminde kapatıp, uçlarını açılmamaları için bastırın. Ayçiçek yağını kızgın sacın üstüne dükün. Hazırladığınız börekleri sacın üstüne yerleştirip, her iki yanı da altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın bir tabağa aktararak sıcak bir şekilde tüketilir.

    Fotoğraf/Dosya: isirganli-gozleme-tarifi

    yusuf - 06 Temmuz 2014 at 08:52 - Cevapla

    Yeşil Mercimek Çorbası
    Malzemeler
    1 adet kuru soğan
    1 yemek kaşığı zeytinyağI
    2 çorba kaşığı domates salçası
    1 su bardağı yeşil mercimek
    Kuru nane
    Tuz
    8 su bardağı kaynar su

    Yapılışı
    Yeşil mercimekleri 15 dakika haşlayın. Haşlanan mercimekleri süzün. Ardından soğanı küçük küçük doğrayıp tencereye yağ koyup soğanları ve salçayı kavurun. Daha sonra kaynamış suyu ve mercimekleri ilave edin. (Arzuya göre eriştede koyabilirsiniz o şekilde de çok lezzetli oluyor) Pişmesine yakın tuzunu da ilave edip nane ve istediğiniz baharatı ekleyip yiyebilirsiniz.

    Fotoğraf/Dosya: etliyşlmercm

    yusuf - 06 Temmuz 2014 at 08:52 - Cevapla

    İçli Köfte
    Malzemeler
    Hamur malzemesi:
    Yarım kilo ince-köftelik bulgur
    250 gr. 2 kez çekilmiş çiğ köftelik kıyma
    Yarım su bardağı irmik
    1 adet yumurta
    1 yemek kaşığı domates salçası
    1 yemek kaşığı biber salçası
    -İç malzemesi:
    500 gr. orta yağlı kıyma
    3 yemek kaşığı tereyağı
    2 adet orta boy soğan
    1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi ya da antep fıstığı
    Karabiber, tuz, kırmızıbiber

    Yapılışı
    İç köftenin yapımı
    Tereyağını geniş bir tencere ya da tavaya alın. İnce ince kıydığınız soğanları hafifçe pembeleşene kadar orta ateşte kavurun. Daha sonra kıymayı ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. İçine ceviz ve baharatlarını ekleyerek 2-3 dakika daha kavurun. Ocaktan alın. Soğuyan içi elinizde önce yuvarlayıp sıkarak fotoğraf 1 deki gibi şekillendirin ve streç filmle üzerini kaparak buzdolabına koyun. Dış hamuru hazırlanıncaya kadar içler katılaşsın.

    -Dış hamurun yapımı
    İnce bulgurun üzerini biraz geçecek kadar kaynar su ilave edilip şişmesini bekleyin. Şişen bulgurun içine geri kalan tüm mazlemeleri ekleyerek yaklaşık 15 dk (arada su ekleyerek) yoğurun.
    Elinizi yağlayın kıvama gelen harçtan yumurtadan büyük parçalar koparın ve avuç içinize alarak yuvarlayın…
    Avuç içinizde yuvarladığınız hamurun ortasına yavaş yavaş bastırıp yanlarından sıkarak fotoğraftaki gibi ortasına bir delik açın. Hamurdaki delik yeteri kadar büyüdüğünde katılaşan iç harcı içine sokun.
    Elinizde döndürerek hafif hafif döndürerek ve bastırark tüm iç malzemeyi yaplayın. Kapatacağınız ucu hamuru zedelemeden hafif hafif sıkın ve düzeltin (fazlalık varsa ucundan koparabilirsiniz)
    Doldurduğunuz içli köfteleri geniş bir tepsiye aralık bırakarak dizin. Kızartarak pişirmek için:
    Geniş ve derin bir tencerede bolca yağı kızdırın. Kızgınyağda köftelerin kabuğu koyulaşıncaya kadar kızartılıp, kevgir yardımıyla peçete serilmiş tabağa alın… Haşlayarak pişirmek için:
    Haşlama yapmak için yine derin bir kapta su kaynatılır, suya tuz ve biraz sıvıtağ eklenir. Köfteler kaynar suda 2-3 dakika kadar pişirilir.
    Sudan çıkarılan köfteler birbirine değmeyecek şekilde tabaklara alınır ve hafif sıcak olacak şekilde tüketilir

    Fotoğraf/Dosya: İçli-Köfte-600x330

    yusuf - 06 Temmuz 2014 at 08:53 - Cevapla

    Kelle Paça Çorbası
    Malzemeler
    1 adet orta boy koyun başı ( en lezzetlisi keçiymiş)
    1 takım ayak ( koyun- kuzu ama en lezzetlisi gene keçi)
    1 kilo kuzu gerdan
    ½ limon
    1 orta boy soğan
    10 adet tane karabiber
    2 adet tane yenibahar
    3- 4 litre su
    1 yemek kaşığı tuz
    -Sos malzemesi
    1 tatlı kaşığı biber şalçası veya toz kırmızıbiber
    5- 6 diş sarımsak
    (tuz ilavesiyle ezilmiş- miktar arzuya göre artabilir)
    1 yemek kaşığı un (silme- gerekirse)
    2 yemek kaşığı zeytinyağı
    -Üzerine (istenildiği kadar)
    Sirke, pul biber, karabiber

    -Kelle ve ayakların temizlenmesi
    Kelle ve ayaklar şişe geçirilerek tandırda kızartılır ve tüylerinden temizlenir. Kelle ve ayakların derisi yüzülür ve parçalara ayrılır. Ayaktaki parmak arasındaki kıl torbası gibi olan bölüm bıçakla alınır. Üzerinde oluşan siyahlaşma silinir olabildiğince ağartmaya çalışılır. Kelledeki burun kısmı kırılıp atılır. Kellenin ağız kısmı açılıp iyice temizlenir ve bol su ile defalarca yıkanır…

    Yapılışı
    Çorbayı yapmadan bir gün veya birkaç saat önceden temizlenmiş kelle ve ayaklar soğuk suyun içinde arada suyu değiştirilerek bekletilir. Büyükçe bir tencereye bütün haldeki kelle, ayaklar ve yıkanmış- parçalanmış gerdan yerleştirilir. Üstünü geçecek kadar su ilave edilip kaynatılır.
    Kaynayan su dökülür. Tenceredeki etlerin üzerine dilimlenmiş yarım limon, bir bütün soğan ve 2 adet yenibahar ve tuz atılıp üstünü geçecek kadar kaynatılmış su ilave edilir önce orta sonrasında kısık ateşte haşlamaya bırakılır. Arada üzerinde oluşan kefi alınır. Kef alındıkça su berraklaşır. En son karabiberler ilave edilir. Et ve kelle- ayaklar kemiklerinde ayrılacak hal alana kadar pişirilir. Pişen etler bir süre soğutulduktan sonra suyundan süzülür. Et suyu bir kaba alınır. Et, kelle ve ayaklar ayıklanıp uygun büyüklükte kıyılır. Bazı parçalarını söğüş olarak servis yapmak için ayırabilirsiniz. Paça çorbası yapacağınız tencere sos malzemesindeki 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile ısıtılır ve üzerine ezilmiş sarımsaklar ilave edilip kavrulur. Salça ya da toz kırmızıbiber ilave edilip yakmamaya dikkat ederek kavurmaya devam edilir. Bir- iki karıştırdıktan sonra üzerine süzülmüş et suyu ve kıyılmış etler ilave edilir. Bir iki taşım kaynatılır. Bu aşamada çorba eğer duru ise uygun miktarda un soğuk su ile inceltilip çorbadan alınan et suyuyla da ılıklaştırılarak yavaşça ve devamlı karıştırarak ilave edilir kaynatılır. Bu çorbanın koyu olması pek makbul değildir. Paça çorbası arzuya bağlı olarak ayrıca dövülmüş sarımsak, sirke, limon suyu ve baharatlarla yenilir.

    Fotoğraf/Dosya: IMG_4180-1

    yusuf - 06 Temmuz 2014 at 08:55 - Cevapla

    Mercimek Çorbası
    1 su bardağı kırmızı mercimek
    1 adet soğan
    1 yemek kaşığı un
    1 adet havuç
    Yarım yemek kaşığı biber ya da domates salçası
    (rengi kırmızı olsun isterseniz artırabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz)
    Tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    Yarım çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
    1 litre su
    2 yemek kaşığı sıvı yağ
    Sosu için:
    2 yemek kaşığı tereyağı
    1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

    Yapılışı
    Sıvı yağ tencereye alınıp yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar yağda kavrulur. Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir. Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir. Üzerine 1 lt su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir. Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir. Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir. Kıvamı koyu gelirse size bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır. Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.

    Fotoğraf/Dosya: mercimek

    yusuf - 06 Temmuz 2014 at 08:55 - Cevapla

    Mehir Çorbası
    Malzemeler:
    1 su bardağı buğday
    6 su bardağı su
    Yarım su bardağı nohut
    2 bu bardağı yoğurt
    4 yemek kaşığı zeytinyağı
    İsteğe bağlı 2 veya 3 dal nane
    İsteğe bağlı tuz

    Yapılışı
    Suyun yarısıyla buğdayı, diğer yarısıyla da nohudu haşlayın sonra iki malzemeyi sularıyla birlikte birbirine karıştırın. Başka bir kapta yarım su bardağı su, yoğurt ve tuzu karıştırarak koyu ayran kıvamına getirin. Yoğurtlu karışımı ılıtarak çorbaya ekleyin.1 dakika kadar kaynattıktan sonra ocağı kapatın. Naneleri ince kıyın zeytinyağı ve yağı çorbaya ilave ettikten sonra soğumaya bırakın. Soğuk olarak yenir.

    Fotoğraf/Dosya: mehir

    irem - 30 Ağustos 2014 at 20:45 - Cevapla

    Malzemeler:
    2 litre su (tavuk veya et suyu olursa daha iyi olur)
    1 çay bardağı kesme hamur veya şehriye
    1 tatlı kaşığı nane
    1 yemek kaşığı tereyağı

    Terbiyesi için:
    500 gr yoğurt
    1 yumurta
    1 yemek kaşığı un (tepeleme)

    Yapılışı:
    Su veya et suyu tencereye alınır, tuz eklenir. Kaynayınca kesme hamurlar eklenir, 5 dakika kısık ateşte kaynatılır. Yoğurt, yumurta ve un çırpılır. Kaynayan çorbaya ilave edilir. Yoğurt ilave edilirken sürekli karıştırılır, çorba tekrar kaynayana kadar karıştırmaya devam edilir. Kaynadıktan sonra altı kısılır. 6-7 dakika pişirilir. Tereyağı tavaya alınır, eriyip ısınınca nane eklenir altı kapatılır. Çorbanın üzerine gezdirilir, servis yapılır…

    hayriye korkmaz - 14 Eylül 2014 at 12:16 - Cevapla

    *DENE HASUDASI
    Malzemeleri:
    İki su bardağı buğday nişastası
    İki su bardağı su
    İki yemek kaşığı tereyağı
    Bir buçuk su bardağı şeker
    Yapılışı:
    Nişasta, şeker ve su bir kapta kıvam buluncaya kadar karıştırılır. Tereyağı bir tavada eritilip içine yapılan karışım dökülür. Koyu bir kıvam alıncaya dek karıştırılır. Üzerine dövülmüş ceviz ya da fındık dökülerek servis edilir.

    meryem - 04 Aralık 2014 at 10:40 - Cevapla

    inançsal boyut tasıyan buğday, ekmek, tuz, hurma, asure, kurban eti
    gibi yemekler kutsallık tasırlar. Bu gibi yiyecekler halk arasında “Cennetten
    çıkma” olarak adlandırılır. Kutsallık niteliği yüklenen yiyeceklerin dısında dinsel
    olarak haram olarak kabul edilen yiyecekler de vardır. İslamiyet’in bazı
    besinlere getirdiği yasak (domuz eti, içki yasağı, bazı deniz ürünlerinin mekruh
    kabul edilmesi gibi) özellikle domuz eti için geçerliliğini korumaktadır.

    (AFYONKARAHİSAR- ÇAY İLÇESİ Y.L. TEZİ-Cemile Kocapınar)
    GÖNDEREN: MERYEM ÜÇÜNCÜ



Cevap Gönderme Formu