Köyünüzde başka sebeplerle yapılan kutlamalar, etkinlikler varsa ayrıntıları hakkında bilgi veriniz.

1 Cevap

    eminekalyoncu - 03 Kasım 2014 at 18:56 - Cevapla

    KABOTAJ DENİZ ŞENLİĞİ
    Her yıl 1 Temmuz ‘da Sürmene İskelesi’nde Denizcilik Bayramı kutlamaları yapılırmış. Tabi Civra halkı da bu kutlamalara katılırmış. Çeşitli oyunlar oynanırmış. Gençler oynar seyirciler merakla izlermiş.
    YAPILAN YARIŞMALAR
    MOTORLU KAYIK YARIŞLARI
    Kayıklara motor takılırmış. Bu motorlar ‘Köhler ‘ marka olup, benzinle çalışırlarmış. Motorlu kayıklar sıraya dizilirmiş ve ipler motorun çevirme koluna takılırmış. Yarışmayı yöneten kişinin verdiği komutla ipler çekilir, aynı anda motorlar çalışır ve kayıklar hızla gitmeye başlarmış. İskeleye ilk varan kayık 1. olurmuş.
    YÜZME YARIŞLARI
    Yüzme yarışları serbest dalda olup 100 metre ve 500 metre olarak düzenlenirlermiş. Yüzme yarışlarına katılacak olanlar önceden antrenman yaparlar yediklerine dikkat ederlermiş. Kıyasıya bir mücadele olurmuş. Hatta birebirlerini engelleyenler bile olurmuş. Bir amca 55 yaşında olmasına rağmen olsa yine gider yarışırdım diyor ve bu günün öneminden bahsediyor.
    KÜREK YARIŞI
    Bu yarışın 1935-1960 yıllarında düzenlendiği söyleniyor. Bu yarışa katılacaklar
    öncesinden kürek çekerek alıştırma yaparlarmış. Yarış başlamadan kayıklar biraz aralıklarla aynı hizada dizilirlermiş. Dümen de durup komut veren denizcilerde varmış. Hava sıcak olduğu için kürekçilerin üzerine su atılırmış. Yarışmayı yönetenin düdüğüyle beraber yarışmacılar asılırlarmış küreklere. Seyircilerin tezahüratlarıyla hırslanan kayıkçılar daha bir asılırlarmış küreklere. Bu tatlı yorgunluk zaferin arasında kaybolurmuş.
    DENİZE DALMA VE DENİZİN DİBİNDE EN UZAĞA GİDEBİLME YARIŞI:
    Bu yarışta yarışmacılar su altında kurbağalama giderek en uzağa gitmeye çalışırdı.
    ÖRDEK YAKALAMA YARIŞI:
    İskeleden denize doğru 10 metre civarında bir direk uzatılırmış. Uç kısmına bir tahtaya bağlı kırmızı bir bez(bayrak gibi ) asılırdı. Direğin iskeleden bayrağa kadar olan kısmı ‘gres’ yağıyla yağlanırmış. Yarışmacılar çıplak ayaklarla bayrağı alabilmek için bu direkte yürürmüş. Bayrağı alan oyunu kazanmış olurmuş.



Cevap Gönderme Formu