Köyünüzün adı nedir? Eski adı var mı? Köyün adının veriliş hikayesi varsa yazınız.

6 Comments

    Avni İŞBAKAN - 28 Ağustos 2014 at 11:00 - Cevapla

    YENİ ADI Ramazan Köyü ;
    ESKİ ADI; Ramadan Köyü
    1600 yılların yarısına kadar,RAMADAN Köyü adına rastlanmıyor.Rıvayete göre Ramadanoğulları (akbaşlar) köye yerleşir. Hükümet tarafından her köyden (karye) bir kişi istenir.Bu karyeden ramadan adında bir sahış gider.Ramadana karyesinin adı sorulur.Kulağı ağır işiten ramadan soruyu” adın ne ”diye anlar.RAMANDAN diye cevap verir.Bu tarihten sonra köyün adı RAMADAN olur.Ramadan köyü adı ,1960 devriminden sonra RAMAZAN olmuştur.1994 yılında o dönemin Muhtarı Remzi NAMDAR zamanında RAMAZAN ve YENİKÖY olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
    KAYNAK; Avni İŞ BAKAN YAŞ :66

    meryem - 12 Eylül 2014 at 16:34 - Cevapla

    Köyümüzün adı Demirkapı’dır.” Demirkapı” adını ise köyün güneyinde bulunan demir bir kapıdan aldığı rivayet edilir. Ancak köylüler tarafından kullanılan isim genelde eski ismidir.Köyün eski adı “Manastır”dır. Kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte bu adın burada yerleşim kuran Hıristiyanlar tarafından “monastêri” olarak koyulduğu bilinir.Bazı mahalle isimlerinin ise birkaçının yabancı kelime olduğu görülür. 20. yüzyılın başında Rum yerleşimi olduğu için mahalle isimleri daha sonra yerleşenler Türkler tarafından değiştirilmemiş ve bugün ki kullanımına devam edilmiştir.
    Mahalle isimleri:
    -Kayadibi -Hıdırellez
    -Zivildi -Müşgene
    -Şuşa -Emrük
    -Yaycılı -Kalcı
    -At Güney -Zabuk
    -Horobos -Bayandos
    -Darıdere -Gözgeren
    -Kozluca -Merkez Mahallesi

    hayriye korkmaz - 14 Eylül 2014 at 12:20 - Cevapla

    Karşıayaka Köyü’nün asıl adı Gelgiras’tır. Eski kayıtlarda, “Gelingiras” şeklinde yazılıdır. Giras Hatun, adı geçen Ilıcak Noyan’ın kızı ve İzzeddin Mehmet Pervane Bey’ in zevcesidir. Gelin olduğu zaman kendisine verilen bir çiftlik olduğu için onun adıyla “Gelingiras” şeklinde isimlendirilmiştir. Daha sonra bozularak, “Gelgiras” şekline dönüşmüştür. Gelin Giras’ın burada bir hamamı vardır. Buradan çıkan ve Fatih Sultan Mehmet Han zamanında kendini gösteren Hayreddin Hızır Paşa, köye bir camii şerif ve oğlu Hasan Paşa bir medrese ve bir mektep yaptırmışlardır. Daha önce burası kaza merkezi olduğu halde, daha sonra nahiye olmuş ve gerilemiştir. Köyün eski camisi 1570 tarihlidir. Yeni camisi ise 1992 yılında yapılmıştır. Köyde Ermenilerden kalma taştan bir tablet, eski hamamın kalıntıları, eski mezar taşları bulunmaktadır. Bakır baş ve Geyikli Baba türbeleri de ayrıca önemli yerleridir

    sevgi tiryaki - 21 Eylül 2014 at 20:03 - Cevapla

    Kıranyağmur Köyü: Yağmur karşı tepelerden gelip tepeleri aşamadığı için, tepeler set durumunda olup yağmuru kırdığından bu adı almıştır.

    sevgi tiryaki - 21 Eylül 2014 at 20:21 - Cevapla

    Durak Köyü: Eski zamanlarda burası iç taraflardan, yüksek ve uzak köylerden gelen yolcuların, köylülerin, göçebelerin dinlenme, durak noktalarıymış. Gelen yolcular köyün belli noktalarında dinlenirlermiş. Böylece köyün ismi durak olarak ağızlara yerleşmiş.

    kbdzaltuntas - 04 Aralık 2014 at 10:53 - Cevapla

    ŞEYHLER BELDESİ-HİSARCIK-KÜTAHYA
    Şeyhler Köyü. Eski adı Işıklar Köyü. Yöreye verilen Şeyhler- Işıklar ismi Şeyh Çakır veya Işık Çakır olarak bilinen zatın isminden hareketle oluşmuştur. Yine sözlü kaynağa göre “Osman Gazi zamanında bir zat Hacı Bektaş’tan icazet alarak buraya yerleşmiştir. Bu kişi Şeyh Çakır Sultan’dır. Bu zat yörenin bağlı
    olduğu ocağın piri ve Hacı Bektaşi Veli’nin de öğrencisidir. Şeyh Çakır, Hacı Bektaşi
    Veli’nin attığı okun peşinden gelmesi sonucu buraya yerleşmiştir.” Bu okun bugün
    Şeyh Çakır Köyü’nde yasayan Murat Dede tarafından korumaya alındığı bilinmektedir.
    Şeyh Çakır ve Şeyhler Beldesi’nin kökeni hakkında araştırmalar yapan yöredeki bir
    kaynak kişi “Eski adı 16. yüzyıla ait haritada Çenge olarak görünüyor. Lakap olarak
    Çay Çinge, Merkez Işıklar olarak geçiyor.” seklinde bilgiler vermiştir
    (KÜTAHYA- ŞEYHLER BELDESİ
    (Yüksek Lisans Tezi)
    Zeynep ÇANLI
    GÖNDEREN:EMEL ALTUNTAŞ)



Cevap Gönderme Formu