Cenaze konusunda köyünüze mahsus görenekler var mıdır? Yazınız.

1 Cevap

    eminekalyoncu - 03 Kasım 2014 at 18:45 - Cevapla

    Cenazenin kabre koyulması ile ilgili hükümler şöyledir:
    1- Cenazeyi, toprağa kokusu dışarı çıkmayacak ve yırtıcı hayvanların cesedi
    çıkaramayacakları şekilde gömmek farzdır. Yırtıcı hayvanın cesedi çıkarma ihtimali varsa kabrin, tuğla ve benzeri şeyle sağlam yapılması gerekir.
    2- Cenaze kabirde, ön tarafı kıbleye gelecek şekilde sağ tarafı üzerine yatırılmalıdır.
    3- Cenazenin denize atılma veya gerekiyorsa mezarının sağlam yapılması gibi masraflar, ölünün geriye bıraktığı malın aslından alınmalıdır.
    4- Müslümanın, kâfir mezarlığına ve kâfirin de Müslüman mezarlığına gömülmesi, doğru değildir.
    5- Müslümanın çöp ve pislik dökülen yerler gibi kendisine saygısızlık sayılacak yerlere gömülmesi, caiz değildir.
    6- Ölüyü başka bir ölünün kabrine gömmek, kabrin açılmasına sebep olacaksa, caiz değildir.
    7- Ölüden ayrılan şeyler kıl, tırnak ve diş bile olsa, onunla birlikte gömülmelidir. Eğer kabrin açılmasını gerektiriyorsa, ayrı olarak gömülmesi doğru değildir.
    8-Kabrin, normal bir adam boyu kadar derin kazılması
    9- Cenazenin, en yakın mezarlığa gömülmesi
    10- Cenazenin kabre bir kaç arşın kala yere koyulması, üç defada yavaş yavaş kabre yaklaştırılması, her defasında yere bırakılıp kaldırılması ve dördüncü defada kabre konulması
    11-Ölü erkek ise, üçüncü defada baş tarafı mezarın aşağı tarafına gelecek şekilde yere koyulması ve dördüncü defada baş tarafından mezara koyulması; eğer ölü, kadın ise üçüncü defada mezarın kıble tarafına koyulması ve yanlamasına mezara indirilmesi ve kabre indirilirken kabrin üzerine bir perde çekilmesi.
    12-Cenazenin, tabuttan yavaşça alınıp mezara koyulması.
    13-Definden önce ve defin sırasında emredilen duaların okunması.
    14-Cenaze mezara konulduktan sonra kefenin bağlarının çözülmesi. Ölünün yüzünün toprağa bırakılması.
    15-Ölünün başının altına topraktan bir yastık yapılması.
    16- Arkası üzerine dönmemesi için ölünün arkasına pişmemiş toprak veya kesek koyulması.
    17- Mezarı toprakla doldurulmadan önce sağ elle cenazenin sağ omzuna vurulması ve sol elle de sol omzundan sıkıca tutulması ve ağzın ölünün kulağına yaklaştırılarak şiddetle hareket ettirilmesi.
    18-Cenazeyi kab-re koyan kimsenin taharetli (=abdest veya gusül almış ol-ması), başı açık, yalın ayak olması ve cenazenin ayakları tarafından kabirden çıkması ve ölünün akrabaları dışında orada bulunanların, ellerinin arkasıyla kabre toprak dökmeleri Ölü kadın olursa, mahrem olanların ve eğer mahremi olmazsa akrabalarının onu kabre koymaları gerekir.
    19-Allah’ın rızasını kazanma ümidiyle kabrin kare veya dikdörtgen şeklinde yapılması ve topraktan dört parmak kadar yükseltilmesi, yanlışlık olmaması için üzerine bir işaret konulması, kabir üzerine su serpilmesi, su serpildikten sonra orada bulunanların ellerini kabir üzerine koyarak parmaklarını açıp toprağa batırmaları ve yedi defa Kadir suresini okumaları ve ölü için Allah’tan bağış dilemeleri gerekir.



Cevap Gönderme Formu