Doğumu kimler yaptırırdı? Doğum yaptıranlara ne adlar verilir? (ön ebesi, art ebesi gibi)

4 Comments

    yusuf - 06 Temmuz 2014 at 08:26 - Cevapla

    Sünnet ve Doğum Gelenekleri
    Doğum hemen her zaman bütün toplumlarda mutlu bir olay olarak kabul edilmiştir. Dünyaya gelen her çocuk sadece anne, babayı değil aynı zamanda akrabaları ve komşuları da sevindirir. Yörede doğum, kadına duyulan saygınlığı artırdığı gibi onun aile, akraba ve grup içindeki yerini de sağlamlaştırır. Baba ise evlat sahibi olmakla hem geleceğe güvenle bakar, hem de dostları ve yakınları arasında saygınlık kazanmış olur.
    Doğacak çocuğa ilk hazırlıkları anneanne tarafı yapar. Eğer doğacak olan çocuk eşlerin ilk çocukları ise bu hazırlıklar daha bir önem kazanır. Bu hazırlıklar genellikle döşek, yorgan, beşik ve yastık hazırlanmasıdır. Doğumdan sonraki kırk gün çok önemlidir. Çünkü kırklı olan anne ve çocuk bu sürede her türlü kötü güçlerin doğuracağı tehlikeye karşı savunmasız ve açık görülür. Bu tehlikelerden çocuğu ve annesini korumak için çocuğun yatağına demir eşyalardan bıçak, makas gibi aletler konulur. Ayrıca nazara karşı çocuğa muska ve nazar boncuğu da takılır…

    hayriye korkmaz - 12 Eylül 2014 at 18:58 - Cevapla

    Doğumu evin büyüğü olan babaanne ya da anneanne yapar. Ebelik etmede tecrübeli oldukları için bu onların görevidir. Eğer ailede doğumu gerçekleştirecek kimse yoksa köyde doğum işini bilen kadın getirilir.

    meryem - 22 Eylül 2014 at 18:26 - Cevapla

    Doğumu genelde köyün tecrübeli ebeleri yaptırmaktadır. Eğer ebe yoksa köyün en büyük kadınları istişare yapıp birini seçerler ve doğumu o yaptırır.

    murat inan - 01 Aralık 2014 at 21:25 - Cevapla

    Köyün ileri gelen kadınlarına çağrılırdı. doğum yaptıranlara köy ebesi denirdi .
    kaynak kişi: fatma inan yas 68 ordu/gölköy /damarlı



Cevap Gönderme Formu