Eskiden köyünüzde hava ve tabiat olaylarını ifadede kullanılan farklı adlar var mıydı? Hangi hava olayı hangi sebebe bağlanıyordu?

3 Comments

    Avni İŞBAKAN - 28 Ağustos 2014 at 11:26 - Cevapla

    Köyümüzde hava tahminleri,güneşe veya aya bakarak bulutların şekline bakarak yorumların örnek vermek gerekirse.Güneş batmadan yarım saat önce parlak olursa yarının havasının iyi olacağını ,kapalı olursa yarının havasının kapalı olacağını işaret etmektedir.Deniz üzerinden kalkan bulutlar yığın halındeyse havanın kısa sürede yağacağına işaret edilir.Ayın etrafındaki halka küçük olursa havanın en kısa sürede bozacağına ,geniş olursa bir kaç gün içinde bozacağına işaret sayılırdı.Yüksek tepelerin üzerine çöken sis havaların bozacağına işaret sayılır.en önemliside çam kozalarının açılıp kapanmasıyla ilgilidir.Eğer açıyorsa hava iyi olacak ,eğer kapalıysa bozacak olduğu düşünülürdü.Avni İŞBAKAN – 28 Ağustos 2014 at 11:19 – Cevapla
    Köyümüzde söylenen türküler önceleri Tef ve Ud sonraları Davul ve Zurna şimdilerde Saz eşliğinde söylenmektedir.Türkiyü söyleyen kişiler aynı zamanda çalıp söylerledi.Bazende toplu olarak veya tek tek türküler söylenirdi.
    KAYNAK: Avni İŞBAKAN YAŞ:66

    hayriye korkmaz - 14 Eylül 2014 at 12:51 - Cevapla

    Yörede meteorolojik olayların önemli bir yeri vardır. Halk geçimini topraktan sağladığı için yağışın önemi büyüktür. Kuraklık nüksetmeye başladığı zaman yağmur duasına çıkılır.
    - Yağmur; koç karı(arken düşen kar), kırk ikindi yağmurları(sürekli yağan yağmur),keçi delen( aldatıcıdır, ağır yağar ama iyi yağar), ahmakıslatan, bardaktan boşaltırcasına ve nisan yağmurları gibi isimlerle anılır.
    -Kışın ne kadar soğuk geçerse yazında o kadar sıcak geçer. Yemişen ağacı çok meyveli olursa kışları çetin ve soğuk geçecek demektir. Koca karı ve leylek soğukları, mart ayının dokuzunda olur ve “leyleğin altındaki yumurta donar” derler.
    -Yazın da serin geçerse kışların kurak geçeceğini söylerler. Bu yüzden yaz mevsiminin ılık değil sıcak olması gerekir.
    -Gökyüzü çok yıldızlıysa yarın hava güzel olacaktır. Kışın gökyüzü parlaksa yarın hava çetin olacaktır derler.
    -Kar yağış şekline göre lapa lapa, sulu sepken (yağmurla karışık kar), tipi gibi isimlerle anılır. Kar tanelerinin büyüklüğüne göre de ceviz, fındık ve kus kus (bu yağışa mürdümük derler) gibi isimler alır. Kırağı düşmesi sebzeleri yakar. Keskin rüzgârda da etraf donar ve tehlikelidir.
    -Çiftçinin kendine göre bir düzeni vardır. Hava güneşliyse tütün kıramaz. Dondan korkulduğu için “ekin donmasın” diye erken ekim yapılır. Romatizması olan birinin bacakları ağrırsa ve yaz mevsiminde iki gün üst üste hava çok sıcak olursa yarın yağmur yağacak derler. Ağustos ayı içinse yarısı kış yarısı yaz derler.
    -Dolu, yağmur yağarken güneş açarsa olur. Dolu yağarken bir annenin ilk çocuğu dışarı çıkar. Bir dolu tanesini alıp ikiye böler ve yere atar. Böylece dolunun kesilmesini sağlar. Bir de dolu hemen kesilsin diye dışarıda toprağa bıçak veya demir sallanır. Dolu tehlikelidir, bu yüzden dolu yağmasından korkulur, çiftçi zarara uğrar.
    -Depremin olacağını köpeklerin çok havlamasından, atlar başta olmak üzere bütün hayvanların huzursuzluğundan ve çocukların sürekli ağlamasından anlarlar. Güneş tutulmasından korkulur. Çünkü felaketlerin, depremin habercisi olduğuna inanılır. Ayın sancı çektiği sanılıp bu duruma “ay çok sancıda” derler. Felaketlerin yaşanmaması için dua ederler.

    atilla - 24 Eylül 2014 at 19:45 - Cevapla

    durak-kıranyağmur-ulubey-ordu
    -Tabiat olaylarının bilinen adları dışındaki isimleri:
    Deprem: zelzele, büyük afat
    Sel: afat



Cevap Gönderme Formu