Kırık- çıkıkçılar nasıl tedavi yaparlardı? Hangi malzemeleri kullanırlardı?

3 Comments

    hayriye korkmaz - 13 Eylül 2014 at 19:34 - Cevapla

    Kırık-Çıkık: kırık bilen bir kişi tarafından yerine getirilir. Yumurta yakusu yapılır. Çıkıkta da aynı yöntem uygulanır. Eğer kırık üzerinden hayli zaman geçmesine rağmen yerine gelmiyorsa ya da yanlış tuttuysa alabalığın kafası kesilip ortadan ikiye ayrılır. Kırık olan yere naylonla sarılır. Sekiz saat bekletilir. Alabalık on iki saat durdurulursa kırık olan yerin kemiğini eritir. Yirmi beş senelik kırığı bile sekiz saatte eritebilir. Bu yüzden sekiz saatten fazla durdurulmaz. Daha sonra banyo alınır. Kırık tekrardan yerine getirilip ve yaku yapılır. Kırık bir hafta sonra yerine gelip kaynamaya başlar. Bu arada kemik suyu içirilir. Çatlağı olana tutsun diye tatlı elma yedirilir.

    Zeynep Gezici - 22 Kasım 2014 at 11:52 - Cevapla

    kırık çıkıkçılar çıkık olan bölgeye saf sabun ve ılık suyla ovaladıktan sonra sabun ve yumurta akını iyice karıştırıp (cibar) merhem haline getirilip çıkık yere sürülüyor merhemi sürdükten sonra ( kırık ve çıkık yerler) iki tane tahta yardımıyla bağlanıyor ve 10- 15 gün öyle kalıyormuş
    kırık bir bölge içinde yukarıda ki işlem dışında sadece kırıklar için Alabalık işlemi uygulanırmış alabalığı ortadan ikiye ayırıp naylonla ağrıyan yere sarılırmış.Sekiz saat bekletildikten sonra ılık suyla yıkanılır.Kırık tekrar yerine getirilip merhem çekilir kırık 1- 2 hafta sonra kaynar bu süre içinde hastaya kemik suyu içirirlermiş .
    burkulmalarda ise hamur yağlanıp burkulan bölgeye çaput (bez) yardımıyla sarılıyormuş. Ayak ya da elde tırnak batması şişmelerinde, hassaslaşmalarında soğanı haşlayıp ama dağıtmadan ağrıyan yere bezle sararlarmış bölgeyi nezeltip (yumuşatıp) derinin rahatlamasını sağlarlarmış.

    murat inan - 02 Aralık 2014 at 00:09 - Cevapla

    İlk önce çıkan yer elle tesbit edilir. Tekrardan elle çıkan yer yerine oturtulurdu.
    Daha sonra etrafına iki tahta sarılır ve çemberle bağlanırdı .
    Kaynak kişi : Fatma İNAN Yaş 68 Ordu/Gölköy/Damarlı



Cevap Gönderme Formu